Huurverhoging gaat door.

Geplaatst op 3 juni 2025 in Geldzaken

Er wordt sinds 16 april veel gesproken over het bevriezen van de huren van sociale huurwoningen van woningcorporaties. Of dit ook echt ging gebeuren, was lang onduidelijk. Iedere dag waren er nieuwe ontwikkelingen. Inmiddels is bekend geworden dat het kabinet is gevallen en dat de minister het wetsvoorstel heeft ingetrokken. Dat betekent dat de huurverhoging doorgaat.

 

Ieder jaar passen we op 1 juli de huur aan die je voor je woning betaalt. Hierover krijgen alle huurders altijd in april een brief. Nadat de brief in april op de mat viel, ontstond er veel discussie in Den Haag. De coalitiepartijen VVD, PVV, BBB en NSC wilden dat de huren van sociale huurwoningen de komende twee jaar niet zouden stijgen. Dit voornemen stond in het voorjaarsakkoord. Dit zorgde voor veel onduidelijkheid. Bij huurders en bij ons.

 

Wat speelde er de afgelopen weken allemaal?

  • Woensdag 16 april werd bekend dat de coalitiepartners VVD, PVV, BBB en NSC de huur voor sociale huurwoningen wilden bevriezen.
    Dat voornemen stond in het akkoord over de voorjaarsnota. Bevriezen wil zeggen dat de huur dan niet omhoog gaat. Na 16 april ontstond hierover veel discussie. Omdat het bevriezen van de huur voor woningcorporaties betekent dat ze veel minder nieuwe huizen kunnen bouwen en woningen kunnen verduurzamen.

 

  • Op vrijdag 16 mei stemde de ministerraad in met een wetsvoorstel van Minister Keijzer over het invoeren van huurbevriezing.
    De minister heeft dit wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State gestuurd. De Raad van State deed vorige week uitspraak en adviseerde om dit wetsvoorstel niet aan de Tweede en Eerste Kamer voor te leggen. Omdat het wetsvoorstel tegen de regels is, niet goed is uitgewerkt en de consequenties veel groter zijn dan gedacht.
  • Woningcorporaties spanden een kort geding aan
    Brancheorganisatie Aedes riep het kabinet ook op om de huurbevriezing niet door te laten gaan. Hoe goed deze regeling ook was bedoeld. En hoe welkom een huurbevriezing voor sommige individuele huurders ook zou zijn. Huurbevriezing heeft hele grote gevolgen voor de volkshuisvesting. Voor huurders en voor woningzoekenden. Ongeveer 200 woningcorporaties spanden daarom een kort geding aan. Dit kort geding gaat niet meer door nu het wetsvoorstel is ingetrokken.
  • Veel organisaties vonden het niet verstandig om huurbevriezing door te voeren
    Omdat 2 jaar minder huurinkomsten jarenlange gevolgen zou hebben voor de volkshuisvesting. De meeste woningcorporaties zouden daardoor minder nieuwe huizen kunnen bouwen en minder huizen kunnen verduurzamen. Ook grote organisaties zoals het IMF en het Nibud gaven aan geen voorstander te zijn van het bevriezen van de huur.
  • Besluitvorming in de Tweede en Eerste Kamer moest nog plaatsvinden
    Het wetsvoorstel zou nog behandeld worden in de Tweede en Eerste Kamer. Ook dat gaat niet meer door nu het kabinet is gevallen en het wetsvoorstel is ingetrokken.

Het intrekken van het wetsvoorstel betekent dus dat de huurverhoging gewoon doorgaat. Vanaf 1 juli 2025 betaal je de huur die staat in de brief over de huurverhoging van april 2025. Alle huurders van een sociale huurwoning krijgen hierover nog een brief.

Huurders van een vrijesectorhuurwoning, een garage of parkeerplaats krijgen hierover geen brief meer.