Huren en geld De Woonbond vindt dat minister Keijzer huurders snel duidelijkheid moet geven over de huurbevriezing. Zij kan het ook eenvoudig regelen via haar eigen bevoegdheid. Dan is het bekritiseerde en omslachtige wetsvoorstel helemaal niet nodig.
De Raad van State heeft volgens de bond terechte kritiek op het wetsvoorstel. Het maakt namelijk onderscheid tussen huurders en het biedt onvoldoende compensatie voor woningcorporaties. Het beste wat de minister kan doen is de huurbevriezing voor alle sociale huurders te laten gelden en geen onderscheid te maken tussen corporatiesector en private huursector.
Minister kan huurbevriezing deze week regelen
Minister Keijzer hoeft de huurbevriezing dan ook helemaal niet met een wet te regelen. Zij heeft zelf de bevoegdheid om het percentage van de jaarlijkse huurverhoging voor de sociale huursector te bepalen. De Woonbond roept haar op om deze week nog de huurbevriezing te regelen, door dit percentage op 0% te zetten. Dan kan vervolgens alle aandacht naar het regelen van een goede compensatie voor woningcorporaties, zodat het de nieuwbouw en verduurzaming van de sociale huursector niet in de weg staat.
Afschaffing winstbelasting compenseert huurbevriezing
Dit kan volgens de Woonbond het beste geregeld worden door het afschaffen van de winstbelasting voor corporaties. Dit bedrag compenseert namelijk grotendeels de verloren investeringscapaciteit als gevolg van de huurbevriezing. Ook heeft de Tweede Kamer eerder al eens in meerderheid uitgesproken dat de winstbelasting voor woningcorporaties afgeschaft moet worden.
Huurders moeten nú weten of huur zal stijgen
Mocht de minister toch kiezen voor haar wet, dan moet de behandeling in de Tweede Kamer zo snel mogelijk worden gepland om huurders duidelijkheid te geven. Miljoenen hurende huishoudens willen duidelijkheid: kunnen zij rekenen op een huurbevriezing of op een explosieve huurstijging van 5%? Ook moet er dan duidelijkheid worden gegeven over de compensatie voor corporaties.
Bron: woonbond

Bron: NOS Nieuws
Ook Raad van State kraakt kabinetsplan voor bevriezen van huren
De kans dat het coalitieplan doorgaat om nog dit jaar de huren voor sociale woningen te bevriezen, lijkt opnieuw kleiner te worden. De Tweede Kamer heeft er al grote twijfels over geuit en maandag komt ook de Raad van State met zware kritiek op de plannen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan de NOS na berichtgeving in De Telegraaf.
Het gaat om het negatiefste oordeel mogelijk, het zogeheten 'dictum D'. Dat betekent dat de Raad adviseert om het plan helemaal niet naar de Kamer te sturen.
Het gebeurt niet vaak dat het hoogste adviesorgaan van het kabinet dit advies geeft, hoewel dat onlangs ook het geval was met het plan van NSC voor meer pensioeninspraak. Dat werd uiteindelijk door de Kamer nipt verworpen.
Over het coalitieplan om de huren dit jaar te bevriezen komt de Raad, net als ambtenaren en Kamerleden, tot de conclusie dat het vooral haastwerk is: het wetstraject is niet goed doorlopen. Ook het gebrek aan tijd voor woningcorporaties om zich voor te bereiden zou de Raad als groot probleem zien.
Negatieve bij-effecten
Coalitiepartijen PVV, NSC, BBB en VVD onderhandelden over het plan, een grote wens van de PVV, bij de gesprekken over de voorjaarsnota. De bevriezing zou huurders tussen de 16 tot 25 euro per maand kunnen schelen.