Tienduizenden huurwoningen gaan tegen de vlakte, bewoners wacht gedwongen vertrek

Woningcorporaties slopen steeds meer huurhuizen. De komende jaren gaan er tot wel 10.000 woningen per jaar tegen de vlakte. Vaak komen er meer huizen voor terug, die beter geïsoleerd zijn. Maar voor de mensen die hun huis gedwongen moeten verlaten, is het een hard gelag.

Sloop-nieuwbouw wordt het genoemd, hele woonblokken met sociale huurwoningen die tegen de vlakte gaan ten gunste van nieuwbouw.

Op veel plekken gaat het de komende jaren gebeuren. Niet alleen in de grote steden, maar in allerlei buurten in Nederland kiezen woningcorporaties en gemeenten vaker voor sloop dan renovatie van verouderde woonblokken. 

Gedwongen vertrek

Woningcorporaties en de overheid noemen sloop-nieuwbouw zelfs een 'onlosmakelijk onderdeel van de volkshuisvesting'. Een groeiende groep huurders, van jaarlijks gemiddeld 7500 huishoudens naar ruim 10.000 huishoudens in de komende jaren, zal hun woning gedwongen moeten verlaten.

Die stijging komt volgens woningmarktonderzoeker Cody Hochstenbach (UvA) doordat woningcorporaties na jaren van stagnatie inmiddels weer grote bouwambities hebben. 

Sociale vernieuwing

Woningcorporaties gaan de komende jaren tot wel 30.000 nieuwe woningen per jaar bouwen. Ze maken daarbij gebruik van de mogelijkheid om oude woningen af te breken, en op hetzelfde stuk grond meer woningen terug te bouwen. Dit wordt 'verdichting' genoemd.

Woningcorporaties hebben meestal twee redenen om te slopen: "Allereerst omdat de woningen in slechte staat zijn", zegt Hochstenbach.

Het aantal te slopen sociale huurwoningen loopt de komende jaren flink op, zo zie je in deze grafiek.

Het aantal te slopen sociale huurwoningen loopt de komende jaren flink op, zo zie je in deze grafiek.

"De tweede reden is te vinden in sociale problemen in de buurt. Door naast sociale huurwoningen meer verschillende woningen terug te bouwen, zoals middenhuur en koophuizen, willen ze die problemen aanpakken."

Bron RTL-nieuws.