De huurbevriezing die het kabinet recent aankondigde, zet een streep door de ambitieuze woningbouwplannen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Bestuurders uit de regio slaan alarm in een brief aan de Tweede Kamer: zonder aanpassing van het beleid kunnen tienduizenden nieuwe woningen niet worden gebouwd.
De MRA, een samenwerkingsverband van dertig gemeenten in Noord-Holland en Flevoland, luidt de noodklok. In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer stellen de bestuurders dat de huurbevriezing de uitvoering van de Woondeal MRA ernstig bedreigt. Deze overeenkomst, die in 2023 werd ondertekend, voorziet in de bouw van meer dan 175.000 woningen tot en met 2030, waarvan 30 procent in de sociale huursector.
Forse terugval
Volgens de MRA leidt de bevriezing tot een forse terugval in de investeringsruimte van woningcorporaties, met een geschatte daling van 6,5 miljard euro tot 2035. Deze afname raakt vooral de bouw van sociale huurwoningen: naar verwachting kunnen 23.000 van de geplande sociale huurwoningen tot 2034 niet worden gerealiseerd.
De impact blijft echter niet beperkt tot de sociale sector. Omdat sociale huurwoningen vaak deel uitmaken van integrale gebiedsontwikkelingen, komen ook projecten met middeldure en vrije sectorhuur onder druk te staan. Dat heeft gevolgen voor een breed scala aan woningzoekenden, van jongeren en studenten tot gezinnen en ouderen. “Zij blijven noodgedwongen wachten op een woning,” waarschuwen de MRA-bestuurders.